VACCINARE- PRO sau CONTRA, si de ce PRO?

De ce să ne vaccinăm? Pentru noi sau pentru cei din jur? Primul vaccin a fost cel de variolă, pe la 1800, care a adus cu el o mare opoziție publică, din varii motive, fie ele religioase, fie etnice. A apărut vaccinul împotriva rabiei, care a ridicat semne de întrebare și revoltă împotriva acestuia. În secolul 20, s-au schimbat vaccinurile, dar revolta a rămas aceeași. Observăm tiparul, apare ideea de nou pe care o refuzăm cu vehemență, dar care se dovedește a fi necesară traiului zilnic. Deși a avut cea mai scurtă perioada de apariție, vaccinul anti Covid-19 îndeplinește toate criteriile pentru a putea fi folosit și a asigura o protecție de 100% împotriva formelor severe. Contribui cu acest articol, nu pentru a aduce informațîi în plus (toate informațiile trebuie luate de pe site-uri acreditate), ci pentru a încerca să le pun într-o lumina pe înțelesul tuturor.

Ce este un vaccin și cum funcționează el?

Vaccinul este o formă activă (e nevoie de o injecție) cu scopul de a ne imuniza împotriva unei boli. De regulă, acesta conține o formă a organismului patogen, cel răspunzător pentru boală împotriva căreia ne vaccinăm, dar este atenuată sau inactivă. Astfel, organismul nostru își va crea răspunsul imun, anticorpii, dar nu se va îmbolnăvi. Anticoprii sunt o componentă proteică necesară pentru neutralizarea virusurilor sau a bacteriilor când venim în contact cu ele.

Ce este dferit la vaccinul anti-Covid 19?

În speranța de a combate mai rapid pandemia, pentru Covid-19 s-au elaborat mai multe tipuri de vaccin, prin tehnici diferite: cel mai auzit folosește tehnica ARNm, distribuit de Pfizer&Biontech sau Moderna; cu vector adenoviral, de la Oxford&AstraZeneca sau Janssen; cu proteine recombinate de la Sanofi sau GSK; cu virusul inactivat, produs de Valneva. Aceste tehnici nu transmit prea multe prin denumirea lor, deci, să simplificăm situația. Pentru primul caz, de altfel cel folosit în prezent în țară: avem un virus, urâțel, cu o structura și mai urâțica – credeți-mă pe cuvânt, ca student la medicină trebuie să înveți acea structura și chiar e urâțica-  care are pe suprafața ei niște proteine, ca niște țepi, de care se folosește pentru a se agăța de celulele noastre, numite proteine spike. ARNm, pentru cei care nu își aduc aminte de la biologie, este un material genetic din celulă, care conține un mesaj, o instrucțiune pentru a face proteine. Revenind la oile noastre, sau la moleculele noastre urâțele să fiu mai exactă, în cazul vaccinului cu ARN mesager, instrucțiunea este tocmai pentru proteinele spike, țepii virusului Sars-CoV-2. Acum, acest material genetic nu poate fi pur și simplu introdus în corp și bum!- proteine. Are nevoie de un înveliș protector, în așa fel încât să reziste destul în organism, cât să se formeze proteinele spike, temporar, doar pentru câteva celule. Not cool, avem un număr astronomic de celule în corp și doar „câteva” celule infectate ne protejează? Ne întoarcem la vaccinul clasic, în care dacă suntem puși în contact cu celulele străine, corpul nostru e destul de capabil să facă anticorpii singur? Exact. După formarea țepilor, a intrușilor, sistemul imunitar bagă de seama că ceva nu e bine și începe să producă anticorpi împotriva proteinelor pe care le-am format prin ARNm. Pe și mai scurt de atât, într-un corp sănătos, introducem o comandă pentru a se forma bucăți din virusul care cauzează Covid-19 și că să îi dăm corpului de muncă, să facă anticorpii necesari pentru a elimina acele bucăți. Restul vaccinurilor merg pe același principiu de baza- să păcălească corpul că a fost infectat și să producă anticorpii, că niște soldăței, când de fapt el este sănătos. Soldațeii rămân pentru momentul în care chiar va fi infectat.

Cât de sigur este Vaccinul anti Covid-19?

EMA este Agenția Europeană pentu Medicamente. Orice medicament care ajunge pe piață trebuie să treacă printr-un număr mult mai mare de teste față de cele de la școală, extrem de complexe și de meticuloase că să obțină aprobarea EMA. Singurele vaccinuri care sunt aprobate acum sunt cele cu ARNm de la Pfizer-BioNTech și Moderna. Siguranța acestor vaccinuri a fost, deci, testată de specialiștii din domeniu, nu de specialiștii din comentariile de pe facebook. Cele mai frecvente reacții adverse au fost ușoare, de cele mai multe ori durere și inflamație la locul injectării, oboseală, durere de cap, febra, frisoane, dar nu mai mult de câteva zile. Fiind vorba de un vaccin, există posibilitatea de a apărea efecte adverse. Este foarte important să consultăm doctorul de familie, care ne știe istoricul, sau medicul specialist în cazul în care avem o afecțiune mai severă, înainte de a ne vaccina.

Cât de eficient este vaccinul anti Covid-19?

Companiile au declarat eficiența că fiind 95% după a două doză ( din păcate trebuie să fie făcut de două ori și dacă și voi, la fel ca mine, aveți frica de a merge la doctor, nu e foarte plăcut să ți se facă două injecții), rezultat publicat după un studiu Pfizer la care au participat aproape 44 de mii de persoane. Este important de menționat că această imunizare nu apare imediat, ci la aproximativ 12 zile după prima doză, respectiv 7 zile după a două.

Cum a decurs vaccinarea în cazul meu?

În primul rând, îmi era frică. Nu aveam o teamă de riscuri sau de vaccin în sine, cât îmi era de ac. Am așteptat puțin la coadă, timp în care am putut să mă panichez și mai tare că urmează să fiu „înțepată”, cum s-ar spune în lumea celor care încă nu cred în existența bolii, apoi m-am așezat și mi-am ridicat mâneca, moment în care frica mea a fost la cote maxime. Mă gândeam mai ales că o să doară. În timpul acesta, deja era gata. A fost un ac atât de subțire încât am simțit o ușoară apăsare și a durat câteva secunde. După ce am realizat că mi s-a făcut vaccinul, am așteptat 15 minute pentru a fi monitorizată, în caz de efecte adverse. Ce-i drept, m-a durut puțin zona respectivă, dar suportabil.

Toate informațiile de care se dispune în acest moment, precum etapele de vaccinare și stadiul lor, modul de funcționare al vaccinurilor, aprobările EMA, explicații clare ale efectelor adverse și formularul de programare se găsesc pe singurul site acreditat, oficial https://vaccinare-covid.gov.ro/ .

Și de ce să ne vaccinăm până la urma? Dacă nu e destul sănătatea sau siguranța, poate e destul sa ne aducem aminte de cum pierdeam o noapte pe afară, doar de dragul de a vorbi. De cum stăteam la o cafenea și aveam o competiție strânsă de Monopoly, pana rămâneam singurii. De cum nu exista o frică constantă și mergeam liniștiți la mare, că așa ne-a venit nouă într-o seara (acesta este un exemplu mai mult sau mai puțin fictiv, nu am plecat la mare într-o seară doar așa, fără să îmi anunț parinții). Mai știți când trăiam fără griji si credeam că nu are cum să ni se întâmple nouă? Haideți să trăim din nou așa.

Testimoniale:

  „Am ales să mă vaccinez pentru că este cea mai sigură si cea mai rapidă variantă să trecem peste aceasta pandemie.

Mi-am făcut vaccinul atât in semn de respect pentru sutele de mii de oamenii care n-au putut face fata bolii, cât și in semn de solidaritate pentru medicii care s-au sacrificat și continua sa o facă pentru binele tuturor. Mi-am făcut vaccinul pentru ca nu e suficient sa speram ca ceva o sa se schimbe, schimbarea începe când decidem sa ne Informăm și sa acționăm.

Ne-am vaccinat pentru a ne recăpăta viețile normale de dinainte de pandemie, pentru a merge din nou la facultate si la petreceri.

18 Replies to “VACCINARE- PRO sau CONTRA, si de ce PRO?”

  1. Eu sunt de părere ca fiecare dintre noi trebuie sa avem dreptul de a alege si de a nu ne constrânge nimeni! Pe de alta parte, exact cum a zis și Camy… nici eu nu voi putea sa fac acest vaccin prea curând!

  2. In general sunt PRO vaccinare. Mai ales ca vorbim de boli care au fost aproape eradicate in acest fel. Despre cel pentru COVID nu prea stiu ce sa zic. Eu am ceva probleme cu inima si imi este teama de reactiile adverse.

  3. Sunt PRO vaccinare și mereu o să fiu, mai ales când este vorba de ceva necesar.
    Doar prin vaccinare putem tine sub control anumite virusuri și doar așa îi putem proteja pe cei care au anumite boli autoimune și nu numai (cei care nu se pot vaccina).

  4. Mmm sunt rezervata si nici nu vreau sa creez vreo polemica. Eu nu cred ca ma vaccinez si ma bucur pentru tine ca ai facut acest gest. Important este sa te simti tu multumita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *